Меню

Кращі кредитори

  1. Dinero
  2. Ваша Готівочка
  3. Быстрозайм
  4. Cashinsky
  5. Forza credit
  6. Money4you
  7. Є-Гроші
  8. Качай Гроші
  9. E-Cash
  10. УкрПозика
  11. Credit7
  12. MyWallet
  13. Sloncredit
  14. Gofingo
  15. Ccloan
  16. CreditKasa
  17. Moneyveo
  18. CashBerry
  19. ШвидкоГроші
  20. Miloan
  21. Alex credit
  22. kf.ua
  23. Credit plus
  24. My Credit
  25. SOS Credit
  26. Євро Гроші

Що робити, коли дзвонять колектори?

4 +1 -1
Марина Томашенко запитав 5 років назад

Півтора року тому виступила поручителем у брата, коли він брав кредит. На початку цього місяця почали дзвонити колектори та вимагати мене погасити заборгованість. Ведуть себе коректно, але тероризують дзвінками. Дзвонять щоденно ввечері та вранці, з різних номерів. Дзвонять на мобільний та домашній. Брат обіцяє кредит погасити, але ж далі витримувати такий тиск нашій родині неможливо. Чула від знайомих, що в нас це ще «лайт» варіант. Що колекторські фірми можуть погрожувати, розклеювати об’яви на під’їздах, телефонувати на роботу. Що робити, як позбавитися від цих дзвінків?

1 відповідь
4 +1 -1
Найкраща відповідь
Кредитна ПідтримкаКредитна Підтримка відповів 5 років назад

Якщо колектори звертаються стосовно кредитного договору, в якому ви є офіційним поручителем, вони мають на це законне право. Тому в ваших інтересах спробувати допомогти вашому брату найшвидше вирішити проблему. Розкажіть йому про реструктуризацію, кредитні канікули або рефінансуванні виданого кредиту, покажіть посилання на відповідні статті. Якщо боржник ухиляється від зустрічей і бесід, вам все ж таки доведеться повернути кошти банку. Необхідно піти на контакт з колекторським агентством і кредитором, щоб спільно знайти вихід із ситуації. Після сплати боргу банку до вас переходить право вимоги виплаченої грошової суми у боржника.
Якщо мова йде про позику в МФО, не слід плутати поняття «поручитель» і «контактна особа». При реєстрації на сайті мікрофінансових організацій необхідно вказати 1-3 контактних осіб, тобто людей, які знайомі з позичальником особисто. Однак вони ні в якій мірі не відповідальні за своєчасну виплату його кредиту.
Якщо боржником є ​​ваш родич або чоловік, заборгованість можна стягнути лише в трьох випадках:

  • Ви перебуваєте в законному шлюбі з боржником (стягнення спільно нажитого майна може здійснюватися тільки службою судових приставів, за рішенням суду);
  • Ви є спадкоємцем боржника і вже вступили в спадщину;
  • Ви виступали в якості поручителя при підписанні кредитного договору і оформили з позичальником договір поручительства.

Якщо боржник – це ваш колега або знайомий, повідомте колектору, що ви не маєте зв’язку з боржником і не відповідаєте за його зобов’язання перед банком. Поясніть, що ви будете змушені скаржитися на роботу колекторського агентства в наглядові органи.
Якщо ж боржником є ​​особисто ви, не намагайтеся уникнути спілкування з колектором. При першій бесіді запитайте прізвище, ім’я, по батькові, посаду того, хто подзвонив, уточніть, яким чином він збирається підтвердити, що він – саме та людина, за яку себе видає. Запитайте про назву колекторського агентства, його реєстраційні дані, стаціонарний телефон, найменування фінансової організації, чиї інтереси він представляє. Попередьте, що розмова записується і аудіозапис ви надасте як докази в наглядові органи. Якщо колектор не представляється сам і відмовляється надати офіційні документи, ви можете звертатися з відповідними заявами до правоохоронних органів (заява про факт вимагання). Якщо ж колектор підтвердив повноваження, всі його дії по стягненню боргу не повинні порушувати ваші законні права та інтереси. Не можна погрожувати вам, ламати двері в квартиру, турбувати вас в нічний час доби, а також поширювати інформацію, яка ганьбить вас і ваших родичів. Всі ці дії є незаконними і підлягають адміністративному і кримінальному покаранню.
Чи можна домовитися з колекторами про списання частини боргу? У разі агентського договору це малоймовірно, тому що колектор працює за відсоток від стягненої суми. Якщо права на борг належать самому колектору, це більш реально зробити. З колекторами  можна обговорювати варіант погашення боргу в розстрочку або зі прощенням його частини. Запишіть номер і умови договору, з’ясуйте розмір необхідної суми. Категорично не рекомендується повідомляти колекторським службам будь-яку додаткову інформацію про себе та родичів.  Не треба погоджуватися на особисту зустріч у разі найменшої підозри стосовно колекторської компанії.
Якщо співробітники колекторської контори загрожують вам судом і «в’язницею», не сприймайте буквально їх слова. Суд швидше за все зобов’яже вас виплачувати борг, відраховуючи певний відсоток від будь-яких отриманих доходів. У більшості випадків судовий розгляд буде для «злісних боржників» оптимальним виходом з неприємної боргової ситуації.

Ваша відповідь